Hof van Lynden

Prijsvraagontwerp voor 75 woningen en appartementen

Lijnden en Badhoevedorp zijn twee geliefde woonlocaties onder de rook van Amsterdam. Mensen wonen hier in een dorpse omgeving met de stedelijke voorzieningen van Amsterdam op fietsafstand en Schiphol binnen handbereik. Lijnden Oost ligt bovendien direct aan de afslag van de A9 die de verbinding legt met alle vitale regios van de randstad.

In het plan zijn twee gesloten bouwblokken opgenomen, die een grote variatie aan woningtypen bevatten: eengezinswoningen, brede doorzonwoningen, terraswoningen, woon-werkwoningen en starterswoningen. Daarnaast zijn 15 appartementen opgenomen in het aan het water gelegen appartementengebouw. Ondanks deze variatie is alle bebouwing als een samenhangend geheel ontworpen. De twee bouwblokken en het woonpaviljoen ogen door de compositie van de volumes, de architectuur en de materialisering als een geheel. De architectuur is ingetogen: ventilatieroosters, goten, dakranden en hemelwaterafvoeren zijn opgenomen in het metselwerk, waardoor de aandacht zich verplaatst van de architectuur naar het landschap. Erkers, balkons en aanbouwen verbijzonderen de individuele woningen. De woningen sluiten in hoogte aan de ene kant aan op de schaal van het bedrijventerrein, en aan de andere kant op de bestaande woningen.

De bouwblokken zijn gesitueerd in een parkachtige omgeving. Omdat alleen bestemmingsverkeer de wijk in komt, is er voor gekozen om de ruimte voor infrastructuur beperkt te houden. Parkeren vindt voor het overgrote deel plaats binnen de bouwblokken en onder het appartementengebouw. Het groen in de wijk is verdeeld in vier groenzones, varierend van wilde oevers met hoge grassen en rietkragen aan het water tot een open en transparante binnenhof met een in hoogte variŽrend maaiveld. Dit hof is autovrij en vormt een centrale spel- en ontmoetingsplek.