Stadsdeelwerf

Stadsdeelwerf Oost/Watergraafsmeer

Op een driehoekige locatie, die wordt omsloten door de Gooiseweg, de ringweg A 10 en de Weespertrekvaart is door ons bureau in 1996 de Stadsdeelwerf Watergraafsmeer gebouwd. Het complex bestond uit een kantoorgebouw, een doorrij-garage voor vuilnisauto's en veegwagens en een werkplaats-magazijn en een vuiloverslagperron voor de scheiding van het overige afval. Het complex is vooral zichtbaar vanaf de verhoogd gelegen snelwegen; daarom is indertijd gekozen voor gebouwen met een expressieve dakvorm.
In 2004 heeft het bureau opdracht gekregen om een uitbreiding te maken, noodzakelijk vanwege het samenvoegen van de stadsdelen Watergraafsmeer en Oost.


De uitbreiding omvat een verdubbeling van het kantoorvolume en een verbouwing van de doorrijgarage. Het gebouw met werkplaats en magazijn heeft plaatsgemaakt voor de nieuwbouw. De nieuwe vleugel van het kantoorgebouw grijpt om het bestaande houten gebouw heen en is afgewerkt met natuurleien. Het bestaande gedeelte is opgeknapt. In de aluminium kozijnen zijn zonwerende lamellen opgenomen. Ook bij de bestaande ramen zijn de vaste houten lamellen vervangen door dit meer flexibele systeem.
Het personeelsrestaurant neemt de volledige begane grond van de nieuwbouw in beslag zodat alle medewerkers tegelijkertijd op de werf kunnen eten. Op de eerste verdieping liggen de kleed- en wasruimtes waar een ruime daglichttoetreding voor een aangename sfeer zorgt. De op de hogere verdiepingen gelegen kantoorverdiepingen maken gebruik van het bestaande trappenhuis, dat ook met een verdieping verhoogd is.


In het gebouw zijn een aantal energiebesparende maatregelen getroffen. Naast zonnepanelen is er op het dak van het kantoorgebouw een opvallende windturbine "de slagroomklopper" gebouwd. De bovenlichten in de kantoorkamers zijn voorzien van lichthappers die het binnenvallende daglicht naar het plafond reflecteren, waardoor het daglicht optimaler benut wordt. In alle gebruiksruimten wordt bij voldoende daglicht het kunstlicht automatisch uitgeschakeld. Ook de zonwering wordt centraal gestuurd, maar medewerkers kunnen individueel de zonwering in hun werkruimte regelen.


Het terrein is uitgebreid met ca. 2200 m2, hierop is een meerlaagse stallingsgarage gerealiseerd. Deze bestaat uit een prefab betonconstructie die binnen een tijdsbestek van zes weken als een bouwpakket in elkaar gezet is. De garageconstructie zal in de loop van de tijd begroeid worden met wingerd, klimop en clematis.